TOP termékek

Hírek

2021.03.13 9:10

Mától elegáns heets tokok érkeztek többféle színben és stílusban. A legtöbb márkával (Heets, Anita, Healcier, Genmist, stb.) kompatibilisek. Nézd meg és válaszd ki a saját stílusodnak megfelelőt.

HEETS TOKOK

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Szeged területén ingyenes kiszállítással

(5000.-Ft feletti vásárlás esetén)

Válassza a Csomagkuldo.hu futárszlgálatot, akár már 700 forintos szállítási költséggel!

Hírek, cikkek

40 százalékkal nőtt a tüdőrákos nők száma

herdsman
2021.06.05 10:11
40 százalékkal nőtt a tüdőrákos nők száma

Romló adatokat közölt a dohányzással és a tüdőrákos megbetegedések számával kapcsolatban a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciója

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciója dohányzás káros következményeire és aggasztó irányára figyelmeztetett Május 31-én, a dohányzásmentes világnapon. Kiemelik, hogy tüdőrák elleni harc összetett folyamat, amelynek egyik legfontosabb eleme a kockázati tényezők csökkentése, a dohányzás visszaszorítása.

Az MTI-nek eljuttatott közleményben írják:  pozitív fejlemény, hogy Magyarországon 2011 és 2016 között 9 százalékkal nőtt annak az esélye, hogy a tüdőrák diagnosztizálása után a betegek még legalább 5 évig élnek. Az 50 év alattiak esetében pedig 20 százalékkal nőtt a túlélés esélye. Ez a 17-18 százalékos túlélési aránnyal az Európai Unió középmezőnyében vagyunk.

Ugyanakkor a tüdőrák korai felismerésével és a megfelelő terápia alkalmazásával akár a 60 százalékot is meghaladhatná ez a mutató, ezzel jelentősen csökkentve az évi közel 6000 tüdődaganatos haláleseteket.

Habár a rendszeres dohányzók aránya a férfiak körében 36-ról 30 százalékra csökkent, a nőknél sajnos 22-ről majdnem 24 százalékra emelkedett. Ez a sajnálatos tendencia a statisztikákban is egyértelműen kimutatható. Az újonnan diagnosztizált tüdőrákos esetek száma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010 és 2016 között a nőknél közel 40 százalékkal emelkedett, míg a férfiak körében a növekedés üteme „csak” 15 százalék volt ebben az időszakban.

A tüdőrák a legagresszívabban pusztító daganatos betegség, ez a vezető halálok. Magyarországon 100 esetből kevesebb mint 20 beteg él még legalább 5 évig a diagnózis után. A hosszabb, teljesebb életre való esély a kiterjesztett szűrőprogramokkal és modernebb kezelésekkel lehet növelni. A legeredményesebb megoldás természetesen a prevenció és a dohányzás abbahagyása – hívja fel a figyelmet a szakmai társaság.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2014-ben elindított, időközben további kilenc centrumra kiterjesztett HUNCHEST I–II. program korlátozott létszámú célcsoportoknál már lehetővé teszi alacsony dózisú CT-szűrés segítségével a betegség korai felismerését, ami komoly eredmény. – mondta Bogos Krisztina, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkopulmonológiai Szekciójának (MTT OSZ) vezetője

Hamutál elnyomott cigarettákkal

Kiemelt fontosságú a program folytatása napjainkban is, mert sokakat visszatartott a koronavírus pandémia a vizsgálatoktól. A vizsgálatok elmaradása miatt havonta akár 30 százalékkal is csökkenhet az újonnan regisztrált tüdőrákos megbetegedések aránya. Emiatt sok esetben elcsúszik a pontos diagnózis felállítása, és ez késlelteti a kezelések megkezdését, amely rontja a betegeke túlélési esélyeit.

Ugyan a tüdőrák kezelésére egyre több módszer létezik, fontos hangsúlyozni, hogy a tüdődaganat és a tüdőt érintő megbetegedések megelőzésének és elkerülésének leghatékonyabb módja a dohányzásról való teljes leszokás. A KSH adataiból sajnos az derül ki, hogy a tényleges leszokók aránya az elmúlt 10 évben nem változott. A dohányzók számára a legfontosabb üzenet: minél előbb kezdi el a leszokást, annál nagyobb az esélye az egészséges életre.

 

Forrás: index.hu