TOP termékek

Hírek

2021.03.13 9:10

Mától elegáns heets tokok érkeztek többféle színben és stílusban. A legtöbb márkával (Heets, Anita, Healcier, Genmist, stb.) kompatibilisek. Nézd meg és válaszd ki a saját stílusodnak megfelelőt.

HEETS TOKOK

Házhozszállítás

Házhozszállítás

Szeged területén ingyenes kiszállítással

(5000.-Ft feletti vásárlás esetén)

Válassza a Csomagkuldo.hu futárszlgálatot, akár már 700 forintos szállítási költséggel!

Hírek, cikkek

Amit a dohányzásról és hatásairól tudni érdemes I. rész

herdsman
2021.05.19 17:18
Amit a dohányzásról és hatásairól tudni érdemes I. rész

Magyarországon 19 percenként egy, naponta 77, éves szinten pedig 28000 ember halála hozható összefüggésbe a dohányzással.

A dohányzás és a halálozások összefüggése

Az égő cigarettában égés közben közel 4000 vegyület keletkezik. Ebből több mint 40 vegyület rákkeltő hatású. Azokban az országokban, ahol népszerű és elterjedt a dohányzás, a dohányzás okolható:

  • a tüdőrákos halálozások 90-95 százalékáért
  • az idült légúti betegségek miatt bekövetkező halálozások 80-85%-áért
  • a szív- és érrendszeri halálozás 20-25%-áért
  • az összes rákos halálozás 30-35 %-áért

Magyarországon 19 percenként egy, naponta 77, éves szinten pedig 28000 ember halála hozható összefüggésbe a dohányzással.

 

Nem azonnali hatás

Az első cigaretta elszívása nem jár a kezdő dohányosnál jó érzéssel, rendszerint köhögés, hányinger, szédülés jelentkezik,még akkor is, ha a dohányzó nem tüdőzi le a füstöt. A dohányzásra rászokott, rendszerese dohányosoknál enyhíti a cigaretta a nikotinhiány miatt fellépő tüneteket, ezért az a téves érzet alakul ki, hogy a dohányzás nyugtató hatású. Az igazán alattomos a dohányzás kapcsán az, hogy a fogyasztó a dohányzás közben nem érzi a nikotin és a dohányzás károsító hatásait a szervezetén, azok évek, évtizedek alatt fejtik ki egészségkárosító hatásukat.

A rendszeres dohányzás hatásai

A dohányzás emberi szervezetre gyakorolt hatásai nem csupán a nikotinnak tudhatóak be: a hosszú távú káros hatásokért felelős, belélegzett kátrány és a CO kötődéseknek jóval nagyobb egészségkárosító hatása van, mint a nikotinfüggőségnek.

A függőség és a nikotin 

A dohányzás-függőség kialakulásért a nikotin okolható. A nikotin az egyik legártalmasabb, rendkívül erős addiktív hatású drog, azaz nagyon könnyen vált ki függőséget. Egyes vizsgálatok szerint a legalább napi 4-5 szál cigarettát  elszívó   dohányosok 85-90%-a válik rendszeres dohányossá, nikotinfüggővé. A dohányzás kapcsán nem ismert olyan nikotin dózis, amely még ne lenne egészségkárosító.

A dohányzás a testi mellet lelki függőséget is okoz. Ez pedig maga a dohányzás szertartása, szeánsza: a reggeli ébredés utáni első cigaretta, a kávé mellé elszívott cigaretták, a dohányosok szociális érintkezése a cigarettaszünetek során, a mozdulatok, szokások mind-mind beépülnek a napi rutinba.

A dohányzás káros hatásai, cigaretták, hamutálban

Elvonási tünetek

Pár órával az utolsó elszívott cigaretta után hiányérzet jelentkezik, majd 24 óra elteltével a nikotinelvonás tünetei is megjelennek: ingerlékenység, indulatosság, szorongás, a koncentráció romlása, nyugtalanság, étvágy megnövekedése, székrekedés.

Szokjon le a dohányzásról, tegye meg az első lépéseket a dohánymentes és nikotinmentes herbal heetsek, hevítőrudak használatával